A helyzet az, hogy 80 évesen még fiatalok leszünk

17/12/05 kedd
ujnemzedek.hu
35 évesen még kiskamaszok? Mi van?

Az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai szerint 140 évre is kitolható az emberélet hossza, ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát - jelentette a Háárec című újság.

Eddig a bizonyítottan legmagasabb korú ember egy 122 évet élt francia nő volt, aki 1875-ben született és 1997-ben halt meg.

Tavaly egy amerikai kutatócsoport 115 évben maximalizálta az ember élettartamát, de az izraeli tudósok szerint az öregedés folyamatának késleltetésével ez az idő meghosszabbítható.

Ez még most csak egy prank, mondjuk abból az egyik legjobb! Milyen arcot vágnak srácok!!!!

 

Hajim Kohen professzor a Bar Ilan Egyetemen lévő laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett tanulmányában azt írta, hogy száznegyven évet is élhetnek az emberek.

"Az elmúlt 60 évben a várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben" - nyilatkozta Kohen a Háárecnek.

A fiatalok jobban félnek a haláltól, mint az idősek egy kutatás szerint - erről itt írtunk. Hogy hogyan veszed észre, hogy öreg vagy már az albihoz? Itt a válasz. Hogy milyen tök érdekes dolgokat NEM TUDSZ az emberi testről? Kattints!

A csecsemőhalandóság csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta, ám közben az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor.

Ez szerinte annak a számlájára írható, hogy noha a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, nem foglalkoztak a tudósok az öregedés biológiai folyamataival.

Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az utóbbi két évtized ilyen témájú kutatásait és megállapította, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok öregedését is.

És itt az előző videó (egyik) párja, besííírsz!

 

Azzal érvelt, hogy ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet. "Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható és az élettartam meghosszabbítható, a cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljen az ember" - tette hozzá.

Mi lenne, ha kitolnánk az élethosszútávúszást 140-re?

- Egészen más kontextust kapnának a következő mondatok: "Az apád lehetnék", "Bezzeg az én időmben", illetve a "Régen minden jobb volt"

- Komolyan elgondolkodsz egy-egy valóban hosszabb távú befeketetésen.

- Karácsonykor 4-5 generációnak kell megvenni a legtutibb ajikat

- George R. R. Martinnak tuti lesz ideje befejezni a Trónok Harcát - bár, ha az ő élettartalma is kitolódik, jó eséllyel 100 évig szöszöl majd rajta.

- Sőt, gondolj bele: most sem az, de 60 évesen diplomázni már tutira nem lesz ciki. 80 évesen simán behúzhatod a a 17. OKJ-s papírt, sőt, 100 évesen elkezdeni az egyetemet egyenlő lesz az ultramenőséggel.

Persze a dolog nem ennyire egyszerű, de már a fenti mondatokból és érzékelhető, hogy mennyire változnak meg az, amit most életnek nevezünk. Teljesen máshogy kéne működnie a családoknak, az államoknak, a gazdaságnak... mindennek.

címlapkép: Photo by Cristian Newman on Unsplash