A jólértesültség az új szexi - na jó, de hogyan legyél az?

18/03/12 hétfő
ujnemzedek.hu
Mondjuk ne állj bele a napi információcunamiba. A jövőkutató legalábbis nem teszi, és milyen jól elvan mégis.

A brit Richard Watson melója az, hogy pl. a Szilícium-völgyben tart előadásokat olyan sci-fi témákról, mint pl. hogy milyen trendek lesznek 10 év múlva jelen, hogyan alakul a jövő, és egyéb aprócseprő dolgok. Igen, hívhatnánk vásári jósnak is,ha

nem jönnének be a dolgai, és nem tudományos módszerek alapján, hanem a hasára ütve mondana ilyeneket.

És ennek ellenére a napi események hidegen hagyják, bevárja, hogy vajon egy szalagcím négy hét múlva is megállja-e a helyét. Nem fecsérli az idejét olyasmire, mint pl. a twitter - az információs hálójában csak a hasznos dolgokat hagyja fennakadni. A Quartznak most arról beszélt, hogyan lesz valaki a milliós infótengerben valóban jólértesült. Ebből pedig a kedvenc kifejezésünk a

szelektív tudatlanság

Ez Watson szerint azt jelenti, hogy nem fecséreljük az időnket MINDEN hírre. Válogatósnak kell lenni - mindent megemészteni egyszerűen képtelenség. Viszon az is nagyon fontos, hogy megismerjük mások véleményét is - a jövőkutató itt nem feltétlen elfogadásról beszél, hanem arról, hogy a saját fejünkből, véleményünk mögül érdemes néha kitekintenünk. Ez nem gyengeség, sokkal inkább erő, vagy még inkább intellegencia, és így van ez azzal is, amit Watson úgy nevez:

egy véleményvezér követése.

Nem birkaság olyan ember tevékenységét figyelemre méltatni, aki érdekes, széleskörű meglátásokat fogalmaz meg. Ők egyrészt új infókkal szolgálhatnak egy akár agyonbeszélt témáról is, másrészről akár komoly kapcsolati tőkéve is megtámogathatják az előmenetelünket. Pont ennek okán, már a MÁS megismerésének ürügyén hangsúlyozza az utazás és a megbízható források kereséséenk fontosságát is - utóbbi már csak azért is lényeges, mert nagyon könnyű beleragadni a marhaság mantrázásába.

A woman surfs the Internet on her smartphone in Moscow's subway, Russia, Tuesday, Sept. 16, 2014.

"Ja, és ne görcsölj rá, a fontos hírek úgyis megtalálnak"

Hiszen azért hívják őket FONTOS hírnek, nem pedig agykitöltő semmiségeknek. Hírvadászat helyett inkább jelölj ki időt magadnak az olvasásra. Csöndben - ami sajna muszáj megszeretned. Pl. a KÖZÖSSÉGI OLDALAK NÉLKÜLI csendet. Azoka  legdurvább időrablók a jövőkutató szerint.

Eljutottál idáig az olvasásban? Akkor csekkold le ezt is!