Okosbugyi, amivel vezérelhető egy okosotthon - te elhiszed ezt?!

18/01/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nem hülyültünk meg, és nem is átvágás a kérdés. Tényleg itt tart a tudomány.

Mennyire vagy hajlandó testközelbe kerülni a kütyüiddel? - erre a fogós kérdésre kereste a választ egy okosalsónemű-gyártó cég, a Myant. Igen, már ilyen is van: a cég nemrég kezdett előrendeléseket felvenni a Skiin márkanév alatt futó forradalmi fehérnemű-kollekció darabjaira. Ezek az okosruhadarabok képesek folyamatosan figyelni a testi folyamatainkat, de itt nem áll meg a dolog: szükség esetén még a viselőjük okosotthonát is kontrollálják. 

A speciális alsóneműk nagyon hasonlóak a Google és Levi's közös "gyermekéhez", a Jacquard-dzsekihez. Azaz egy sor szenzor van belevarrva az anyagukba, és mindegyik darabhoz tartozik egy kivehető modul, ami vezeték nélkül is feltölthető.

A Skiin-melltartók, bugyik és alsógatyák mindegyikébe 6 különböző szenzor van belevarrva, amik folyamatosan gyűjtik az adatokat. Figyelik többek között a viselőjük pulzusát, testhőmérsékletét, a testben érzékelt nyomást, a mozgást a testzsírarányt, sőt, még a hidratáltság szintjét is.

Az intelligens bugyi vagy gatya az összegyűjtött és kielemzett adatokat aztán továbbküldi egy speciális mobilapplikációra. Ha nem probléma, hogy időnként fel kell töltened az alsóneműdet és nem gond kiperkálni érte 279 dollárt (azaz majdnem 77 ezer forintot), akkor ezekkel az adatokkal tutira nyomon követheted az egészségi állapotodat és a fittségedet.

A beépített technikának köszönhetően arra is lehetőség van, hogy az alsóneműkből kinyert adatok alapján automatikusan beállítsák az okosotthon tartozékait.

Azon is dolgoznak, hogy független fejlesztők is használhassák az appot erre a célra, de néhány okosotthonos rendszerrel máris kompatibilis a rendszer. Szóval már vannak olyan okosotthonok, amelyeknél például az okos alsónemű viselőjének testhőmérsékletét alapul véve automatikusan be lehet lőni a lakás hőmérsékletét.

Vagy a Spotify-on az alapján állítják össze az éppen futó lejátszási listádat, hogy milyen hangulatban vagy éppen. 

A cég jelenleg játékfejlesztőkkel is tárgyal. A cél, hogy a játékosok aktuális stressz-szintjét figyelembe véve módosuljon a játék, illetve az általa nyújtott élmény. 

Forrás: Mashable